Inskickade synpunkter på Lessebo kommuns tillägg till översiktsplan gällande strandskyddet (LIS)

Till Kommunstyrelsen Lessebo kommun

 

Synpunkter på förslag om tillägg till översiktsplanen för landsbygdsutveckling i strandnära lägen för Lessebo kommun, Kronobergs län

 

Vi motsätter oss det omfattande förslaget om att 7 olika LIS-områden utses i kommunen då det kommer att leda till att det blir lättare att upphäva det så viktiga strandskyddet vid våra sjöar och vattendrag. Det skulle minska skyddet för djur och växter som lever strandnära.

Strandskyddet hjälper oss att värna den biologiska mångfalden och är en viktig del av allemansrätten. Att kunna njuta av bad, fiske, båtliv och promenader längs våra vackra sjöar och stränder är viktigt. Särskilt idag då fler än någonsin väljer att ge sig ut i naturen för att motionera, söka kraft och rekreation och umgås med familj och vänner på ett coronasäkert sätt. Det blir i dagsläget extra tydligt hur beroende vi är av orörd och lättillgänglig natur som finns tätortsnära. Stränderna är värdefulla och till för alla.

Antalet dispenser från strandskyddet har ständigt ökat i vårt land och ligger idag på 7000-8000 per år. Med den utvecklingen riskerar vi att förstöra framtida generationers rätt till goda, tätortsnära friluftsupplevelser och att kraftigt försämra förutsättningarna för den biologiska mångfalden.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.